Watertorens
Vanaf 1836 vormen watertorens een karakteristiek onderdeel in het Nederlandse landschap. Sindsdien zijn ruim 260 watertorens gebouwd om te voorzien in de centrale drinkwatervoorziening. Momenteel zijn er nog een kleine 175 watertorens in Nederland, waarvan er ongeveer 35 nog in gebruik zijn. Watertorens zijn er in verschillende soorten en maten. Op de route komt u langs twee watertorens in IJmuiden.
De watertoren aan de Evertsenstraat werd in 1915 gebouwd. Deze toren is 42,6 meter hoog en heeft een inhoud van 550m3. De opmerkelijke klok op de toren is in 1927 aangekocht en kostte destijds 2300 gulden. Tot eind jaren negentig was de watertoren functioneel. Het complex van de watertoren, het filtergebouw en het pompgebouw is nu als geheel een rijksmonument. In 2009 werd een deel van het watertorencomplex gesloopt, waarbij in totaal 55 ton oud ijzer en 3000 ton betonpuin werd verwijderd. De watertoren is tijdens de sloop intact gelaten en bestaat nu uit elf appartementen. In het herbestemde filtergebouw opende in maart 2010 een gezondheidscentrum haar deuren.
Op Dokweg 35 staat een watertoren met een hoogte van 24,25 meter. De watertoren staat aan de oever van de haven, midden tussen andere vroegere waterleidingsgebouwen. Als onderdeel van het nieuwe waterleidingnet is de watertoren in opdracht van Rijkswaterstaat in 1915 opgeleverd. De watertoren voorzag de havens en vissers van IJmuiden van voldoende water. De huidige watertoren verving een houten watertoren uit 1901.
De toren staat op een achthoekige plattegrond en heeft een open onderbouw. De gewapende betoncontructie is zichbaar. Acht betonnen pijlers staan rondom een centrale buizenkoker, met daarop een waterreservoir-ommanteling met een inhoud van 600m3. In de jaren negentig is de toren buiten gebruik gesteld. Momenteel is de toren een rijksmonument.