HRF21
Dijken aan verdwenen zee
Twee startpunten kent deze 98 kilometer langeafstand-fietsroute: de stations Amsterdam Centraal en Beverwijk. Zoveel als mogelijk wordt gefietst over de historische Zee- en IJdijken, in een gebied dat sinds 1876 Noordzeekanaalgebied is gaan heten. Het zeewater van het IJ en Wijkermeer is sindsdien verdwenen, maar de 12de en 13de-eeuwse zeedijken getuigen van een eeuwenlange en intensieve relatie tussen het soms zo onvoorspelbare zeewater en de mens.
De beroemdste zeedijk is de Zeedijk, in het oudste deel van Amsterdam. Deze Zeedijk en het verlengde daarvan, de Haarlemmerdijk, vormen een stevig stedelijk contrast met de Noorder IJ- en Zeedijken bij Beverwijk en Assendelft, gelegen te midden van een volstrekt open landschap, waar de ene bocht de andere aflost. Je stuit op diverse voormalige dijkdoorbraken, en natuurlijk op sluizen op de plaatsen waar het scheepvaartverkeer uit het achterland naar het IJ moest worden geschut.
Verder de dijken die eind 19de eeuw als militaire waterlinie onderdeel gingen uitmaken van de Stelling van Amsterdam, in samenhang met forten, batterijen en damsluizen. Dijken die regio’s verbinden: Kennemerland, Zaanstreek, Waterland, Amstelland.
Onderweg komt u onder andere langs de bijzondere Routepunten: Westergasfabriek (Amsterdam), Buitenplaats Beeckestijn (Velsen-Zuid) en Fort Veldhuis (Heemskerk). Ook de Rustpunten Café ’t Sluisje anno 1904 (Amsterdam-Noord), Pompstation Bar & Grill (Amsterdam-Zeeburg) en Theeschenkerij Velserbeek (Velsen-Zuid) zijn zeker een bezoek waard.
Startpunt: Station Amsterdam Centraal.
Eindpunt: Station Amsterdam Centraal.
Bereikbaarheid: Trein, tram, bus, veerpont.