Lloyd Hotel
Het Lloyd Hotel is gebouwd tussen 1916 en 1921 en gevestigd aan de Oostelijke Handelskade. In het hotel wachtten immigranten op vertrek vanuit Nederland, het werd ook wel ‘Landverhuizershotel’ genoemd. Het hotel was eigendom van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL) en is ontworpen door architect Evert Breman (1859-1926). Het KHL was een stoomvaartmaatschappij die zich oorspronkelijk bezig hield met het vervoeren van vee naar Zuid-Amerika. In de jaren-‘20 van de vorige eeuw schakelde het bedrijf over op het vervoer van passagiers, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europese landen. In het Lloyd hotel werd overnacht en doorliep men diverse medische controles voor vertrek naar verre landen. Dit werd gedaan in het ontsmettingsgebouw dat naast het hotel staat.
Na een aantal jaren had de emigratie niet die vlucht genomen waar de KHL op gehoopt had en ging de rederij in 1935 failliet. Tijdens de Duitse bezetting werd het Lloyd Hotel voor het eerst als gevangenis gebruikt. De toentertijd geïsoleerde ligging en de stevige constructie maakten het voormalige hotel tot een bruikbare gevangenis. De jaren na de oorlog tot en met 1989 diende het hotel als gevangenis voor volwassenen en jongeren. In de jaren-‘90 werd het gebouw bewoond door kunstenaars. Begin 21ste eeuw werd het gebouw gerestaureerd en kreeg het na bijna 80 jaar zijn oorspronkelijke hotelfunctie weer terug. Sinds 2001 staat het monumentale gebouw op de lijst van Rijksmonumenten. Elke kamer in het hotel is uniek en er is de mogelijkheid om kamers van een tot vijf sterren te reserveren.
Architect Breman combineerde bouwstijlen en gebruikte elementen die verwijzen naar 17de eeuwse grachtenpanden, zoals een klokgevel en golvende lijnen. Ook in het metselwerk van het symmetrische gebouw zijn invloeden van de Amsterdamse School te herkennen, die in die jaren haar hoogtepunt kende.